De blev perfekta! Marängen blev krispig utanpå och härligt seg inuti, lemon curden lagom syrlig mot jordgubbarna som är sådär härligt sensommarsöta.
Till två tårtor minskade jag receptet till ett ägg, men grundreceptet är såhär:
En tårta eller ca tio portions-bitar
4 äggvitor
½ krm salt
2½ dl strösocker
1 msk maizena
2 tsk vaniljsocker
1 tsk vitvinsvinäger
Sätt ugnen på 225 °C.
Vispa äggvitorna med saltet till hårt skum. Tillsätt sockret lite i taget under fortsatt vispning. Vispa tills smeten är hård och glansig. Vispa därefter i maizena, vaniljsocker och vinäger.
Om en stor tårta:
Rita en ca 20 cm i diameter stor cirkel på ett bakplåtspapper, en uppochner-vänd tallrik brukar vara bra.. Häll smeten på pappret och bred ut den i cirkeln utan att hantera den för mycket. Gör en liten fördjupning i mitten för fyllningen. Sätt in kakan i nedre delen av ugnen, sänk genast värmen till 125°C. Grädda i 1 1/2 timme. Vrid av värmen och låt marängen stå kvar tills ugnen svalnat.
Om små: Klicka ut smeten i småtårtor med den storlek du önskar. Försök göra en fördjupning i mitten (lättast med en blöt sked). Ställ in i varma ugnen, sänk temperaturen till 125 °C och låt stå i en timme innan du vrider av helt. Efter att jag stängde av ugnen lät jag dem stå inne i en timme till och väntan var belönande, då de verkligen blev perfekta!
När marängen svalnat är det bara att lägga en stor sked lemoncurd i varje fördjupning (självklart blir det mycket godare om du gör din lemon curd själv men
idag var jag lat och köpte, brukar alltid finnas vid sylten i affärerna), fortsätt med några
skedar vispad grädde och sedan skivade jordgubbar efter tycke och smak.
Sen är det bara att njuta!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar