Dröm i tre lager (4-5 portioner)
Pannacottan (o-vegansk variant)2 dl grädde
1 gelatinblad (pulver/vegegel fungerar också bra, kolla mängd på förpackningen)
0,25 dl socker
0,5 tsk vaniljpulver (jag kör på äkta, eko-vanilj som bara är de små svarta prickarna, inget socker/arom)
Mousserna (o-vegansk variant)
3 dl grädde
2,5 dl hallon
3 passionsfrukter
1 dl socker
2 gelatinblad
Pannacotta (vegansk)
2 dl havregrädde (sojagrädde borde också fungera)
0,5 dl syltsocker
0,5 tsk vaniljpulver
Mousserna (vegansk)
3 dl vispbar växt-grädde
2,5 dl hallon
3 passionsfrukter
1 dl syltsocker
Pannacottan
Börja med pannacottan. Gör du den o-veganska varianten är det bara att glatt blanda alla ingredienser utom gelatinbladet som du lägger i blöt istället. Värm under omrörning tills det ryker kraftigt. Ta av kastrullen från plattan och landa i gelatinbladet och rör om. Akta så att röran inte kokar efter att gelatinbladet är tillsatt, då skär det sig.
Gör du den veganska varianten ska du koka upp gelesockret med hälften av grädden samt vaniljen. Låt koka en halv minut. Ta sedan av kastrullen från plattan och rör ner resten av grädden.
Häll upp i 4-5 helst genomskinliga dessertformar. Tänk på att det ska på två minst lika "höga" lager till, så det får inte bli fullt i formen redan nu. Ställ in i kylen.
Mousserna
Ta fram två kastruller. Dela upp sockret mellan dem. Skrapa ut passionsfrukterna i den ena och häll hallonen i den andra. Koka upp. Passera hallonen genom en finmaskig sil så att du blir av med kärnorna och gör sedan likadant med passionsfrukten (jag sparade lite av kärnorna till dekoration och hällde resten i en smoothie).
Du ska nu ha två släta "såser", en med passionsfrukt och en med hallon. Om du gör den oveganska varianten är det nu dags att blanda i gelatinet (samma sak här, såserna får inte koka igen efter att gelatinet är tillsatt, för då skär det sig). Låt de båda sedan svalna ett tag.
Vispa grädden hårt. Jag har hört att det finns tips på att göra växt-grädde fastare genom att mixa den med en knapp matsked olja samt att soya topping cream ska bli hårdare än den vanliga vispbara. Det kan vara tips att prova, men jag har själv inte gjort det så berätta gärna om ni vet.
När det är klart, kolla så att "såserna" har svalnat, annars kommer det skära sig när du blandar med grädden. Dela upp grädden i två skålar. Blanda ner passionsfrukts-såsen i den ena gräddskålen och hallonsåsen i den andra. Ju tålmodigare du är och låter bli att hälla i allt på en gång, desto mindre sjunker grädden ihop, vilket såklart gör moussen fluffigare.
Sen är det dags att kolla om pannacottan har fått en stabil "hinna". Detta för att du ska försiktigt kunna lägga ut ett lager hallonmousse ovanpå. När du har fördelat hallonmoussen i formarna gör du samma sak med passionsfruktsmoussen. Om du vill går det att ställa in formarna mellan de olika lagren för att få en skarpare gräns mellan moussarna. När alla lager mousse är på är det bara att ställa in i kylen. Beroende på hur stora formarna är tar det olika lång tid att stelna, men räkna med några timmar.
![]() |
Färdiga för kylen! Tips är att städa glasen innan kylen, svårt att få bort spill i efterhand. |
Servering
Jag gillar att låta de stå ute en kvart före servering för att smakerna ska komma fram. Det är fritt fram att dekorera med vad du känner för, passionsfrukt, hallon, kärnorna som jag gjorde, mynta eller kanske lite chokladflarn.
Sen är det bara att njuta!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar