onsdag 2 oktober 2013

Socker/kött-fri oktober

I april testade jag en sockerfri månad, något som jag mådde riktigt bra av! Så nu tänkte jag köra igen, hela oktober. Jag har satt upp mina egna regler, som är lite snällare än var de var då, men så gör jag ju det här för att vara snäll mot mig själv, inte för självplågeri.

Det blir dessutom vegetarisk månad, all mat som jag och Sigfrid lagar kommer vara vegetarisk/vegansk. Jag är riktigt entusiastisk inför en månad där säsongens råvaror få stå i fokus och där jag njuter mycket mer av maten och lägger mer tid på den, om det kommer bli som det var i april dvs.

Började ikväll med en smoothie som smakade lika gott som den hade härlig färg!


Receptet är enkelt, ta 1 dl färsk spenat, ett skalat och urkärnat äpple, 1/2 mango, 2 dl vatten och 2 cm ingefära och sen är det bara att mixa. Nästa gång tror jag att jag vill ha i en banan också. Om det var färgen som gjorde mig piggare eller drycken kan jag dock inte svära på, men gott var det!


5 kommentarer:

  1. Sockerfritt och köttfritt, kan ju inte bli mer awesome! Blir nyfiken på vad du har ställt upp för regler? Just nu kör jag sockerfritt fram tills jag skrivit alla tentorna, man kan koncentrera sig så grymt mycket bättre utan socker i kroppen när man måste plugga.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Reglerna är rätt lätta. Frukt är okej, alla former av mat med högt sockerinnehåll (sylt, saft, kakor, glass mm) är inte okej, likaså står jag över att tillsätta socker eller honunh, t.ex. i te och så. Det som är snällare i reglerna den här gången är att om någon bakat glutenfritt specifikt till mig så kommer jag acceptera det, för att jag är så himla dålig på att hantera den sociala spänningen.

      Radera
    2. Great minds think alike så att säga :) Fast en gång har jag fuskat med lite mörk choklad... Ja, kanske blir lite tryckt stämning annars. Jag gjorde förresten bästa rismjölken någonsin igår att ha till morgonmüslin! Kokade ½dl vitt ris i massa vatten till den var lite överkokt och hällde av den sen och spolade kallvatten på för att kyla ner den. Sen tog jag 1dl av det kokta riset (resten stoppade jag i munnen) och la i blendern med 5dl vatten, en rejäl skvätt solrosolja (typ 2msk kanske om inte mer, freestylade lite) och, här har vi nog hemligheten, en rejäl skvätt chiafrön. Tyvärr kommer jag inte alls ihåg hur mycket chiafrön men det får man väl testa sig fram. Men jag lät allt stå en stund (5-10 min) för att chiafröna skulle få svälla sen mixade jag allt slätt, lät stå en stund till, mixade igen, lät stå en stund till och sen mixade ihop det lite snabbt en sista gång och silade allt genom en nötmjölkspåse och hällde upp på flaska (och i kastrullen med potatis som blev till potatismos, mums!). Smakade episkt till müslin idag, blev äntligen lika fet och krämig som vanlig mjölk! Faktiskt mycket bättre än den köpta varianten! Nästa gång ska jag nog testa att ha lite vanilj med.

      Radera
    3. Oskar och Curium är samma person, bara så du vet ;)

      Radera
    4. Tror du inte att jag minns dina gamla användarnamn från Lunar(?) bland annat? ;) Skoj! Jag har hört att det ska vara lätt att göra egen havremjölk med, jag tål ju inte den vanliga. Men måste prova rismjölken med någon gång! :)

      Radera